SINIRLI SORUMLU ARKADYA SİTE İŞLETME KONUT YAPI KOOPERATİFİ
KONUT VE SOSYAL TESİSLERİ YÖNETİM PLANI
I.BÖLÜM-TANIMLAR
Madde. 1:
-Bağımsız Bölüm:
Ana gayrimenkulun ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan ve kat mülkiyeti kanununa göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümdür. (Daire, Depo, İş Merkezi, Çekmekat, Büro)
-Eklenti:
Bir bağımsız bölüm dışında kalan ve doğrudan doğruya, bağımsız bölüme ayrılmış olan yerdir.
-Ortak Yerler
Ana gayrimenkulun bağımsız bölümleri dışında kalıp koruma ve ortaklaşa kullanma ve faydalanmaya yarayan yerlerdir. ortak yerler iki kısımda değerlendirilir.
1. Ana gayri menkul içerisinde; temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, arterler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buradaki genel tuvaletler ve lavabolar, kapıcı daire ve odaları, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su, havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında kalan yuvalar, kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları ve sığınaklar, çatılar, bacalar, genel tam teraslar, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenler.
2. Yukarıda sayılanların dışında kalıpta yine ortak kullanma, koruma ve faydalanma için zaruri olan kanalizasyon tesisleri, çöp kanalları, kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri.
-Toplu Yapı (Site):
Tüm blok, konut, ticaret, kültürel ve sosyal amaçlı tesis ve bunların her türlü alt yapıları, açık alanlar ile kamuya açık tüm alanları kapsayan bir yerleşimdir.
-Bağımsız Bölüm Maliki (Kat Maliki)
Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kişidir. Gerçek kişiler bağımsız bölüm maliki olabileceği gibi tüzel kişiler de bağımsız bölüm maliki olabilir.
-Kullanım Hakkı:
Bağımsız bölüm maliklerinin ortak yerlerdeki faydalanma hakkıdır.
-Arsa Payı:
Bağımsız bölümlere ayrılan ortak mülkiyet paylarına arsa payı denir.
-Yönetim Planı:
Yönetim Planı; yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve denetçilerin alacakları ücretleri ve yönetime ait diğer hususları düzenler.
-İşletme Projesi:
Ana gayri menkulün veya Toplu Yapı (Site) alanının 1 yıl içerisinde tahmini gelir ve gider tutarlarını tüm masraf kalemlerini gösteren ve her bağımsız bölüme düşen miktarı belirleyen tahmini bütçeye denir.
II. BÖLÜM-GENEL HÜKÜMLER
Madde 2:
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre mülkiyeti, kat mülkiyetine çevrilecek olan, Sınırlı Sorumlu ARKADYA SİTE İŞLETME Konut Yapı Kooperatifinin Ankara İlinde, kooperatif ortakları için inşa edilcek olan konutlar, sosyal tesisler, spor tesisleri ve ticaret alanları, yatay kat mülkiyeti esasına göre tescil işlemleri tamamlandığı tarihten itibaren, yatay kat mülkiyetine konu olan 286 bağımsız bölümden ve belirtilen arsalar üzerinde inşaa edilmiş olan sosyal tesis, ticari alan ve diğer yerlerden oluşan ana gayrimenkul, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun emredici hükümleri saklı kalmak üzere, bu yönetim planına göre yönetilir.
Madde 3:
Bu yönetim planına konu olan İşbu ana gayri menkul; ada parsel bazında; parsel büyüklükleri, her parseldeki bağımsız bölüm sayısı ve cinsi ve her bağımsız bölümün arsa payı aşağıdaki tabloda ayrıntıları ile gösterilmiştir.
AYRINTILI TABLO ARSA ALIMI ARDINDAN EKLENECEK
Madde 4:
Ana gayrimenkulun bağımsız bölümlerine tahsis edilen eklentileri hariç, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4’üncü maddesinde sayılan yerleriyle kat maliklerinin ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanmaları için zaruri olan diğer yerleri ve şeyleri de ortak yerlerdendir.
Madde 5:
Yönetim Planı, ana gayrimenkulun bütün bağımsız bölüm maliklerini ve onların mirasçılarıyla bağımsız bölümleri sonradan satış veya herhangi bir suretle iktisap edecek olan üçüncü şahıslar ile bağımsız bölümlerde herhangi bir sebebe dayanarak oturan ve faydalananları da bağlar.
Madde 6:
İşbu Yönetim Planı’nda bulunmayan hallerde, Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun ve diğer ilgili kanun hükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM-BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN HAKLARI
Madde 7:
Site malikleri Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yönetim Planı’ndaki hükümler saklı kalmak şartıyla, kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde Medeni Kanun’un maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler. Ancak kendi bağımsız bölümlerinde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım ve tesis yapamazlar.
Bağımsız bölüm maliklerince, konutların dış cephelerinde ve bahçelerde yapılabilecek düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.
1. Münferit yada bitişik zemin kat verandaları işbu yönetim planının ayrılmaz parçası olan ekli projelere ve ölçülere uygun, sökülebilir şeffaf malzeme ile kapatılabilir. Ancak bitişik verandaların ortak duvarı şeffaf olmayabilir, kullanılacak malzeme projede belirtilen dışında olamaz.
2. Binaların ana giriş kapılarına yapılabilecek olan rüzgarlıklar, bu yönetim planının ayrılmaz parçası olan projelere göre, öngörülen renk, ölçü ve malzemelerden olmak koşuluyla yaptırılabilir.
3. Tüm site, ada veya bağımsız bölüm bazında jeneratör kurulması hususu? Jeneratör sisteminin yakıt giderinin katılım usul ve esasları.
4. Bağımsız bölüm ve konutların ön arka ve yanlarındaki alanlar ile çevre düzeni projesi ile belirlenmiş alanlardaki, belirlenmiş her türlü ağaçlandırma ve bitki ekim yetiştirilme ve bakımı site yönetimi ne aittir. Bağımsız bölüm malikleri bu alanlara dikim yapamazlar.
5. Özel bitki ve çiçek ekme ve yetiştirme ortak yeşil alanlarda projesine uygun şekilde bu iş için ayrılmış hobi bahçelerinde yapılabilir. Hobi bahçelerindeki düzenlenme ve yararlanma usul ve esları site yönetimince belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.?
6. Kapalı garajı olmayan bağımsız bölümler kural olarak projesinde belirlenmiş ortak otoparklardan yararlanır. Sökülebilir dahi olsa açık otoparkların üstünün örtülmesi kapalı mekan elde edilmesi mümkün değildir.
7. Alternatif: Kapalı otoparklar dışında ki çevre düzeni planında otopark yeri olarak tespit ve imal edilmiş açık otoparkların projesine uygun ve bütün site için tek tip olmak üzere sundurma şeklinde yapılıp yapılmayacağı hususu tartışılacak.
8. Tüm binaların dış cephe boya ve bakım işleri kural olarak site yönetimi tarafından toptan yapılır. Ancak bu peryodik bakım onarım dışında boya ve bakım yapılması o bağımsız bölüm malikinin başvurusu, tespit edilmiş giderini yatırması koşuluyla site yönetimi tarafından yapılabilir. Dış cephelerde tretuvar renk değişikliği, duvar yapılması ve kaplanması gibi bu yönetim planı ile izin verilenler dışında değişiklik yapılamaz. Münferit dış cephe bozulmalarında bağımsız bölüm malikinin yazılı başvurusu ve giderini karşılaması üzerine aynı yöntemle yapılır.
9. Site bütünlüğü ve görüntüyü bozacak şekilde dış cephesinde bozulma dökülme ve onarım yapılması gereken durumlarda site yönetiminin belirlediği sürede malik tarafından yapılmaması halinde, bunları resen yapmaya ve bedelini ilgili malikten tahsile site yönetimi yetkilidir. Mimarı Projesine uygun şekilde yalı baskı yaptırılması kat maliklerinin ortak kararına bağlıdır. Münferit olmayan bina ve bağımsız bölümlerde bina bütünlüğünü bozucu münferit yalı baskı yapılamaz.
Diğer yapılması uygun görülmeyen konu başlıkları şu şekildedir;
10. bahçelere üstü kapalı bina/depo benzeri üniteler yapılması
11. bodrum aydınlığını genişletilmesi ve dışarıdan ek giriş eklenmesi
12. bahçelere havuz ,kümes, derme çatma köpek klübesi benzeri yapılması
13. bahçeye bayrak direği yapılması
14. evlere belirli ölçüden büyük flama asılması
15. giriş sahanlıklarının yapılması (örnek projeler paralelinde yaptırılmalı)
16. panjur uygulamaları
17. komşusınırların belirlenmesi, ayrılması
18. ortak alanlarda araba yıkama (ortak alan kullanılmamalı)
19. çatıya balkona uydu anteni,verici,ısıtıcı,su deposu konulması
20. evin her hangi biryerine baz istasyonu konulması
21. dış ve çevre aydınlatması (rahatsız edici ilaveler olmamalı)
22. kuyu açılması, su cikarma
23. yeşil alanların beton veya taş kaplanması
24. bina cephelerindeki degisiklik ve ilaveler (kablolar vs cepheden çekilmemeli)
25. levha ,ilan ve reklam benzeri asılacaklar
26. bina ici tasiyıcı duvarların yıkılmaması
27. dış cephe boya,yalıtım,pvc yalı baskıda mutlaka ada-sokak bazında uyum sağlanması
28. klima dış üniteleri takılma esasları ,su tahliyeleri
29. çatı yükseltilerek ilave ara kat çıkılması
30. posta kutuları 31.
32. sokak ve caddelerdeki cöp kutuları
33. bahcelerde kullanılacak bitki ortusu türleri
34. ev onarımlarının yapılma esasları (gun ve saat sınırlamaları)
35. gurultu kirliligi ve titreşim
36. bahçelerdeki barbeküler
37. kalıcı balkon kapanma esasları (cam balkon türü açılabilir düşünülmeli) 38. 39. 40.
Madde 8:
Site malikleri, ana gayrimenkulun bütün ortak yerlerine, Medeni Kanun’un müşterek mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve bu yerlerden, Kanun, Yönetim Planı hükümlerine göre faydalanma hakkına sahiptirler.
Sosyal Tesis’te, Genel Kurul, Site Kat Malikleri Kurulu, Eğitim ve Sosyal amaçlı her türlü Toplantı, Panel, Konferans düzenlenebilmesi veya kiraya verilmesi site yönetim kurulunun iznine tabidir.
Madde 9:
Site malikleri ortak yerlerin bakım ve temizliğine, korunmasına özen göstermeye, güzelliğini ve sağlamlığını korumaya mecburdurlar. Otopark, sosyal tesisler ve diğer ortak kullanım alanları, site maliklerinin faydalanmasına zarar verecek şekilde kullanılamaz. Kullanılması halinde ortaya çıkacak maddi zarar, kullanan tarafından karşılanır.
4. BÖLÜM -BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN BORÇLARI
Madde 10:
Bağımsız bölüm malikleri gerek kendi bağımsız bölümleriyle eklentilerini ve gerekse ortak yerleri kullanırken hüsnüniyet kaidelerine uymak zorundadırlar. Özellikle aşağıdaki işleri yapamazlar.
a. Kendi bağımsız bölümlerini ahlak ve adaba aykırı şekilde kullanamazlar;
b. Bağımsız bölümlerin balkon ve pencerelerinden halı, kilim vs. silkemezler, su ve benzeri şeyler dökemez, çöp vs. atamazlar;
c. Ortak yerlerde, Yönetimin gözetimindeki ortaklaşa sahip olunanların dışında kedi, köpek, tavuk vb. gibi hayvanlar besleyemezler. Radyo ve müzik aletleriyle benzeri şeyleri diğer site maliklerini rahatsız edecek şekilde kullanamazlar;
d. Bağımsız bölümleriyle eklenti ve ortak yerlerde, patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar. Site maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapmak, koku, duman, toz çıkarmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadırlar;
e. Ortak alanlarda odun, kömür, sandık, kutu vb. her türlü mal ve eşya bırakılamaz.
Madde 11:
Yukarıda yazılı kullanma veya faydalanmaya ilişkin hususlarda, Yönetim Planı’nda ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nda öngörülen hak ve mükellefiyetlerinin bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sıfatla oturanlar veya faydalananlar tarafından da aynen yerine getirilmesi mecburidir.
BEŞİNCİ BÖLÜM -SİTE YÖNETİM ORGANLARI:
Madde 12:
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’na göre yönetim planlarının ve yönetim biçiminin geliştirilmesinde görev yetki ve sorumlulukları belirli aşağıdaki organlardan teşekkül etmektedir.
a) Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulu
a) Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulu
b)Site Yönetim Kurulu
c)Site Denetim Kurulu
Madde 13
A) BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ GENEL KURULU
Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulu , 60 adet Bağımsız bölüm malikinin oluşturduğu kurul olup, toplanması, peryodik olmayıp, Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler Kurulu’nun aldığı ve gündemini belirlediği bir karar sonucu veya en az bağımsız bölüm malikleri sayısının yüzde yirmisinin imzalı talepleri üzerine ( bu sayı oniki kişiden az olamaz) gündemi belirlenerek, Site Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır.
Denetçiler veya Kooperatif Yönetim Kurulunun gerek görmesi üzerine de Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulu toplantıya çağrılabilir.
Toplantıdan en az 15 gün önce toplantının yerini, zamanını, saatini ve gündemini belirten bir çağrı mektubunu, maliklere taahhütlü mektupla veya imza karşılığında tebliğ edilir.
İlk çağrı yapılırken birinci toplantıda yeterli sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede, hangi saat ve tarihte yapılacağı belirtilir.
İlk toplantı maliklerin tam sayısının yarıdan bir fazlası ile toplanır. İlk toplantıda yeterli sayı sağlanamamışsa, ikinci toplantıda yeter sayısı aranmaksızın toplantıya katılanların oyçokluğu ile kararlar alınır.
Genel kurulda her malik bir oy hakkına sahiptir. Toplantılarda yalnız o toplantının gündeminde yazılı maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan mevcut üyelerin yarıdan bir fazlası isterse, görüşülmesi istenen diğer konularda gündeme konur.
Bağımsız bölüm maliklerinin hepsi Genel Kurula katılma hakkına sahiptir. Her malik yalnız bir oya sahip olup, yazı ile izin verilmek suretiyle bir malik diğer bir malikin oyunu kullanmak üzere temsilci tayin edebilir. Eş ve birinci derece (malikin çocuğu, eşinin annesi ve babası) akrabalar için yazı ile vekalet vermek suretiyle temsil edebilirler. Malik vekalet vererek kiracısını vekil tayin edebilir.
Bağımsız bölüm maliki kendisini doğrudan doğruya ilgilendiren konuda görüşmelere katılır, fakat o iş hakkında oy kullanamaz.
Genel kurulu yönetmek üzere genel kurula katılan malikler, malikler arasından bir divan başkanı, bir başkan yardımcısı ve iki sekreter seçerler. Toplantı tutanağı divan tarafından tutulur ve Site Yönetim Kurulu tarafından muhafaza altına alınır.
Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulunda alınan kararlar Yönetim Kurulu tarafından, toplantıdan sonra, toplantıya katılmayan site malikleri ile bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sebeple oturanlara veya bölümlerden başka şekilde faydalananlara yazılı olarak bildirilir.
Genel kurul kararları noterden tasdikli bir Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulu Karar Defteri’ne yazılır, yada yapıştırılır, divan heyeti tarafından imzalanır.
B) BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ TEMSİLCİLERİ KURULU
-Bağımsız bölüm malikleri temsilcilerinin seçimi:
Her adanın üzerinde bulunan bağımsız bölüm sayısının, toplam bağımsız bölüm sayısına oranlanması suretiyle, adaları Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunda temsil edecek, üye ve yedekleri seçilir.
Her adanın belirlenen sayıdaki temsilcileri o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinin katılacağı toplantıda seçilir. Toplantı oy çokluğu ile yapılır. Her bağımsız bölüm maliki temsilci seçilmek için aday olma hakkına sahip olup, Temsilci Üye ve yedeği toplantıya katılanların oy çokluğu ile belirlenir. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı taktirde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Temsilci üyenin seçimi ile ilgili toplantı zamanı ve yeri, Site Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve taahhütlü mektup veya imza karşılığı hak sahiplerine bildirilir.
Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri kurulu ada bazında seçilmiş 9 temsilciden oluşur.
Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulu , 9 adet Bağımsız Bölüm Maliki Temsilcisinin oluşturduğu kurul olup, Her yıl Mayıs ayı başına kadar yılda bir defa olağan ve gerekli koşullar oluştuğu zamanda olağan üstü toplanır. Toplantıdan en az 15 gün önce, Site Yönetim Kurulunca; toplantının yerini, zamanını, saatini ve gündemini belirten bir çağrı mektubunu, temsilcilere taahhütlü mektupla veya imza karşılığında tebliğ edilir.
İlk çağrı yapılırken birinci toplantıda yeterli sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede, hangi saat ve tarihte yapılacağı belirtilir.
İlk toplantı en az yirmi temsilci ile toplanır. İlk toplantıda yeterli sayı sağlanamamışsa, ikinci toplantıda yeter sayısı aranmaksızın toplantıya katılanların oyçokluğu ile kararlar alınır.
Genel kurulda her temsilci üye bir oy hakkına sahiptir. Toplantılarda yalnız o toplantının gündeminde yazılı maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan mevcut üyelerin yarıdan bir fazlası isterse, görüşülmesi istenen diğer konularıda gündeme ekleyebilir.
Bağımsız bölüm maliklerinin tamamı, Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kuruluna dinleyici olarak katılma hakkına sahiptir.
Bağımsız bölüm maliki kendisini doğrudan doğruya ilgilendiren konuda görüşmelere katılarak, görüş bildirirebilir. Ancak hiçbir şekilde oy hakkına sahip değildir.
Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunu yönetmek üzere kurula katılan temsilciler arasından bir divan başkanı, bir başkan yardımcısı ve iki sekreter seçilir. Toplantı tutanağı divan tarafından tutulur ve Site Yönetim Kurulu tarafından muhafaza altına alınır.
Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunda alınan kararlar Yönetim Kurulu tarafından, toplantıdan sonra, toplantıya katılmayan site malikleri ile bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sebeple oturanlara veya bölümlerden başka şekilde faydalananlara yazılı olarak bildirilir.
Kurul kararları noterden tasdikli bir Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulu Karar Defteri’ne yazılır, yada yapıştırılır, divan heyeti tarafından imzalanır.
Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunun görev ve yetkileri:
Site Yönetim Kurulu ve Site Denetim Kurulu üyelerini seçmek ve Site Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak olan işletme bütçesini onaylamak, bu yönetim planına münhasıran yetkili olduğu konularda karar vermek, Site Yönetim Kurulunun bu yönetim planında yazılı görev ve yetkiler haricinde kalan diğer tüm konularla ilgili olarak karar almak, bir önceki yönetim kurulu üyelerini ve hesaplarını inceleyerek ibra edip etmemek, gereğinde, haklarında yasal takibat başlatmak görevleridir.
Genel anlanda; toplantı çağrısı ekinde belirtilmiş olan veya yeterli sayıdaki bağımsız bölüm malikinin talebi üzerine gündeme eklenmiş olan maddeleri görüşerek karara bağlamaktır.
C) SİTE YÖNETİM KURULU
a) Site Yönetim Kurulunun seçimi:
Site Yönetim Kurulu her iki yılda bir seçimli olarak yapılacak BAGIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ TEMSİLCİLER KURULU’nda açık oyla seçilen, mutlaka BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ olan 3 kişiden teşekkül eder. Seçimde 3 kişide yedek olarak seçilir. SİTE Yönetim Kurulu asil üyeleri seçilmelerinden hemen sonra toplanıp, aralarından bir üyeyi Başkan, bir üyeyi Başkan Yardımcısı, bir üyeyi Sekreter, bir üyeyi Muhasip seçerek, görev bölümü yaparlar.
b) Site Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
1. Ortak alanların işletilmesini sağlamak, su, elektrik ve benzer giderleri karşılamak,
2. Ortak alanların ve altyapının bakımını sürekli, işler halde tutulmasını sağlamak,
3. Site projesine dahil sosyal tesislerin siteye kazandırılması amacı ile Kooperatif Yönetim Kurulu ile ortaklaşa projelendirme, yapım ve işletme modelleri oluşturup yaşama geçirmek,
4. Sitenin ve ortakların gereksinme duyduğu tüm ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin siteye kazandırılması amacı ile kurulmuş, ya da kurulacak tüm derneklerin faaliyetlerini birleştirmek, yönlendirmek, siteyi ve tüm ortakları kapsayan faaliyetler haline getirmek için Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler Kuruluna veya Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kuruluna öneriler götürmek,
5. Yukarıda sıralanan tüm faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gerekli olan ve ortaklarca karşılanması gereken aidat miktarlarını yaptığı bütçelerle Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler kurula sunup onaylattırmak ve bütçenin uygulanmasını bizzat yapmak,
6. Site Yönetim Kurulu haftada en az bir defa toplanarak kararları alır, yapılan uygulamaları ve sarfları Yönetim Kurulu kararlarına istinaden yapar, Yönetim Kurulu’nun kullanacağı karar ve muhasebe defterleri kullanılmadan önce noterden tasdik ettirilir. (İlk tasdik kooperatifçe yerine getirilir.)
7. Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunu Olağan veya Olağanüstü toplantıya çağırmak.
8. Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler Kurulu için ada bazında seçilecek temsilcilerin belirlenmesi için her ada bazında, bağımsız bölüm maliklerinin temsilci üye ve yedeğinin seçilmesini sağlamak.
9. Gerek görülen hallerde, Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulunu toplantıya çağırmak için gerekli hazırlıkları ve genel kurulun yapılmasını sağlamak.
D) SİTE DENETİM KURULU
a) Site Denetim Kurulunun seçimi:
Site Denetim Kurulu, Site Yönetim Kurulu gibi Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulu tarafından seçilen iki üyeden oluşur. İki kişide yedek üye seçilir. Denetim Kurulu Asil üyeleri seçimden hemen sonra kendi aralarında bir üyeyi Başkan seçerler.
b) Site Denetim Kurulunun görev ve yetkileri:
Site Denetim Kurulu, Yönetim Kurulu’nun tüm çalışmalarını Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler Kurulu, Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulu ve bağımsız bölüm malikleri adına en geç üç ayda bir denetler. Denetleme Kurulu Raporu’nun bir nüshasını Site Yönetimine verir, bir nüshasını da kendi dosyalarında muhafaza eder.
BEŞİNCİ BÖLÜM-GENEL GİDERLERE KATILMA
Madde 14.
Bağımsız bölüm malikleri ortak giderlere aşağıda tespit edildiği şekilde katılırlar, ayrıca Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Kurulunda veya Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulda belirtilen aidatları da ödemek zorundadırlar.
Maliklerden hiç biri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle gider, avans veya aidat ödemekten kaçamaz;
Ortak giderlere maliklerden birinin veya onun bağımsız bölümlerinden herhangi bir suretle oturan veya faydalanan kimsenin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır;
Giderleri veya aidatları ödemeyen malik hakkında diğer maliklerden biri veya Yönetim Kurulu tarafından Yönetim Planı’nı ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile genel hükümlere göre dava açabilir ve icra takibi yapılabilir. Ayrıca aidatını zamanında ödemeyen malike, Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilciler Kurulunun saptayacağı faiz uygulanır.
Bağımsız bölüm maliklerinin, hisselerine düşecek gider ve avans borcundan, bağımsız bölümlerinin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Bu suretle ödemede bulunanın umumi hükümler çerçevesinde bağımsız bölüm maliklerine rücu hakkı saklıdır. Kiracının mal sahibine vaki peşin ödemede bulunduğu hakkındaki defi müteselsil sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Ancak kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür. Borcunu (aidatını) ödemeyen bağımsız bölüm maliklerinden veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Noterlikçe veya imzası karşılığında yapılan ihtara rağmen bir ay içinde ödemeyen bağımsız bölüm malikinin borcu, icra yoluyla alınır. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca kanuni ipotek hakkı tescil edilir.
Bağımsız bölüm maliklerinden biri borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer maliklerin haklarını onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse onlar o malikinin bağımsız bölümüne, üzerindeki mülkiyet hakkının yasalar uyarınca kendilerine devredilmesini isteyebilirler.
Aidat, elektrik, su ve benzer her türlü borcunu ödemeyen üye hizmetlerden yararlandırılmaz. Mal veya hizmeti temin eden yönetim, temin ettiği hertürlü mal ve hizmetten yararlanılmasını engellemek için gerekli tedbirleri alır. Borç ödendiğinde mal veya hizmetten yenilden yararlanılması için gerekli işlemi yapar. (Örneğen elektrik veya suyunun yeniden bağlanması gibi) Bunun için Yönetim kurulu’nca belirlenecek miktarda ücret alınabilir.
ALTINCI BÖLÜM-ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Madde. 15
Sitede devamlı olarak çalıştırılmasına lüzum görülen (bahçıvan, bekçi, elektrikçi, su tesisatçısı gibi) personelin işe alınması ve işten çıkarılmasına Yönetim Kurulu yetkilidir.
Madde. 16
Bağımsız bölüm sahipleri veya onların bölümünde herhangi bir sıfatla oturanlar, kendilerinin veya yakınlarının çocukları tarafından meydana getirilen zararları gidermeye mecburdurlar.
Madde. 17
Malikler kiracıları değiştikçe, yeni kiracı veya kendi bölümlerinde başka sıfatla oturacakların kimlikleri ve adreslerini 10 gün içinde yazı ile Site Yönetimine bildirmeye veya mevcutsa kira sözleşmesinin bir örneğini vermeye, bağımsız bölümde oturanlara borç ve yükümlülüklerini bildirmeye mecburdurlar.
Malikler, kendi bağımsız bölümlerinde oturan veya faydalananlardan, borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda müteselsilen sorumludurlar.
Madde. 18
Bu Yönetim Planı’nda yer almayan konularda, site imar planı üzerinde yapılacak değişikliklerde, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 44. ? (mahiyetine bakılacak) maddesi gereğince, duruma göre; Bağımsız Bölüm Malikleri Temsilcileri Genel Kurulu veya Bağımsız Bölüm Malikleri Genel Kurulunda karar vermesi gerekir.
Madde. 19
Ortak yerlerde yapılacak faydalı, lüks değişiklikler ve ilaveler, tesis, bakım ve işletme giderleri, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. ve 43. maddeleri uyarınca bağımsız bölüm malikleri tarafından ödenir.
Madde. 20
Ana gayrimenkulun bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi gibi önemli yönetim işleri, ancak site maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılabilir.
Madde. 21
İşbu Yönetim Planı’nın metin ve muhtevası aşağıda isimleri yazılı ana gayrimenkulun bütün bağımsız bölüm maliklerince okunarak, arzularına uygun olduğunu ve oybirliğiyle kabul ve imzaladıklarını beyan ve ikrar eylerler.
İşbu Yönetim Planı, ...../....../ tarihinde yapılan, S.S. ARKADYA SİTE İŞLETME KONUT YAPI KOOPERATİFİ GENEL KURULU’nun, KOOPERATİF YÖNETİM KURULU’na verdiği yetki ve görevle YÖNETİM KURULU’nca hazırlanıp yürürlüğe konulmuş ve TAPUNUN EKİ OLARAK .........................TARİHİNDE TESCİL EDİLMİŞTİR.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment